2007. november 6., kedd

Gyerekirodalmi adatbáis


Gyerekirodalmi adatbázis szolgáltatásai:

Bevezető

Az ajánló bibliográfiai adatbázis az 1995-ben a Trezor Kiadónál, a Magyar Olvasástársaság gondozásában megjelent kötet (Olvass nekem!) "folytatása" kíván lenni. A Könyvtári Intézet munkatársai (Bartók Györgyi, Hölgyesi Györgyi, Kis Klára) által készített válogatás a magyar nyelven megjelent gyermekirodalom legjavát tartalmazza rövid annotációk kíséretében, ezáltal hasznos kalauza lehet szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és a gyermekolvasóknak a gyermek- és ifjúsági könyvek "útvesztőjében".

Míg a kötet az 1988 és 1993 között megjelent gyermek- és ifjúsági könyvekből közölt válogatást, az adatbázisban a 1994 és 2005 között kiadott vagy újra kiadott könyvekből találnak bőséges (mintegy 750 címből álló), és igényesen összeállított választékot az érdeklődők. Olyan szépirodalmi művek szerepelnek benne, amelyek valódi értéket képviselnek, és maradandó élményt nyújtanak a gyermekolvasóknak, tehát képesek arra, hogy megszerettessék az irodalmat, az olvasást valamennyi korosztállyal. A mostani válogatást Boldizsár Ildikó mesekutató lektorálta. Reményeink szerint az adatbázis évről évre folyamatosan bővül majd, és nem csupán további szépirodalmi művekkel gyarapodik, hanem a gyerekeknek készült ismeretterjesztő könyvekkel is.

Az adatbázisban szereplő műveket korcsoportok szerint, valamint "műfaj" szerint is besoroltuk, de úgy is csoportosítottuk, hogy inkább fiúknak vagy lányoknak, netán mindkét nemnek egyaránt ajánlható az adott olvasmány. (Az adatbázisban használt tartalmi/műfaji kategóriák listáját úgy kapja meg a használó, ha a keresőablakba beírja az általa keresett kifejezés kezdőbetűjét, így láthatja, milyen fogalmakra kereshet!) Ennek megfelelően, a használó által meghatározott szempontot, szempontokat megadva lehet böngészni az adatbázisban, de lehet úgy is keresni, ha valaki egy adott szerző műveiről vagy konkrét művéről szeretne tájékozódni. A különféle keresési szempontok alapján kapott "találatokról" a Nyomtatási nézet segítségével listák készíthetők. Ezen kívül lehetőség van az ajánlott és elolvasott könyveket 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozni és így véleményt nyilvánítani, ezáltal felkelteni mások érdeklődését a könyvek iránt!

A gyermekirodalmi adatbázisban szereplő könyvek között vannak régebbi és újabb kiadásúak, tehát nem biztos, hogy a könyvesboltokban mind megvásárolhatók, de a gyerekkönyvtárakban bizonyosan megtalálhatók. Kérjük, keressék fel a könyvtárakat! Jó olvasást kívánunk!

Az adatbázis használóinak véleményét, javaslatait, észrevételeit a megadott e-mail címen (kiskla@oszk.hu) várják a közreadók, szerkesztők és összeállítók.
Reméljük, az összeállítás örömére szolgál mindazoknak, akiknek készült: gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt!

© 2007 HUNRA - Magyar Olvasástársaság
A HUNRA megbízásából összeállították a Könyvtári Intézet Gyűjteményszervezési osztályának munkatársai

forrás: http://www.ki.oszk.hu/gyerekirodalom/

Nincsenek megjegyzések: