2007. július 10., kedd

Háromszor hármas testvéri szerződés a torgaji madjar törzzsel (Kazahsztánban Kumsik város, Ajtuar folyó partján lett ismertetve)

Véget ért a távoli Kazakisztánban a madjar törzsek ülése (kurultáj), amely egyben egy másfél ezer esztendő után létrejövő magyar-madjar találkozó is volt. A Sárga-folyó (Szári-özön) partján, Saga főterén a találkozó három napján - július 6-8. - a magyar és a kazak zászló mellett a Magyarok Világszövetsége és a székelyek zászlaja lobogott.

Háromszor hármas testvéri szerződés megkötésében állapodtak meg a sagai kurultáj szervezői, a magyarországi küldöttség és az MVSZ. A Szári-özön partján, 2007.07.07-én keltezett szöveget július 8-án Kumsik mellett, az Ajtuar (Holdtűkör) folyó partján ismertette András Imre, az MVSZ Kárpát-medencei régióelnöke. A szerződést július 10-én Arkalikban írják a szervezők nevében Dr. Bíró András Zsolt és Kurmangazi Sokpituli, aki a madjar törzsi vezetőket is képviseli, Vukics Ferenc és Dr. Magyar Gábor a magyarországi küldöttség nevében, valamint András Imre a Magyarok Világszövetségének képviseletében

Háromszor hármas testvéri szerződés a torgaji madjar törzzsel.
1.. Mindenható égi isteneink és szent embereink rendjét megtartjuk, kultúránkat megőrizzük, földjeinket birtokoljuk, idegeneknek el nem adjuk.
2.. Népeinket, testvéreinket és családjainkat számon tartjuk az idők végezetéig, életünkben és halálunkban.
3.. Gyermekeinket megtanítjuk mindezekre, őket együtt neveljük, és szövetségünk megtartását velük együtt vállaljuk.

Budapest, 2007. július 9.
MVSZ Sajtószolgálat

Sajtótájékoztató 2007. július 26.
mms://www.arpadhir.hu/archive_studio/live_studio_20070726_10.wmv

2007. július 8., vasárnap

Magyar mise Lujzikalagorban

Július 2-án, hétfőn reggel fél kilenckor négy pap celebrált magyar misét Lujzikalagorban. Mindannyian kalagori származásúak és Gyulafehérváron végezték teológiai tanulmányaikat. Salamon Antal Kostelken, Salamon József és Palkó Ágoston Gyimesbükkön szolgáló atyák a vasárnap felszentelt Vornicu Krisztián iniciális miséje végett érkeztek szülőfalujukba.

A falubeliek közül sokan részt vettek a magyar misén, és áhítattal hallgatták a papok szavait.
Moldvában ritkán hallani magyar szót a templomokban, erre a szentmisére Magyarországról, Németországból is érkeztek erdeklődő vendégek a szentmisére.

Képek

forrás: csango.ro